Το www.stekiradio.gr φιλοξενεί την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου

ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΙΛΙΔΟΥ

Στην δύσκολη συγκυρία που ζούμε λόγω της Πανδημίας, όπως είναι λογικό όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ακριβώς σε αυτό το Υπουργείο (Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), υπάρχει ένας Άνθρωπος, μια Γυναίκα, μια Νέα Γυναίκα η οποία δουλεύει ακατάπαυστα και χωρίς πολλές “φανφάρες” προσφέρει Έργο με ΠΡΑΞΕΙΣ. Είναι άκρως προσιτή και αγαπάει ιδιαίτερα τα παιδιά.

Ο κατάλληλος Άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Επειδή εμείς στο www.stekiradio.gr μας αρέσει να αναδεικνύουμε τα Θετικά, της όποιας  Κυβέρνησης είναι στην Εξουσία, θελήσαμε να ξεκινήσουμε με την ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σας παραθέτουμε ένα πολύ μικρο δείγμα του Έργου της, με τα απαραίτητα links, που είμαι σίγουρη ότι μπορεί και να μην γνωρίζατε.

Θέλουμε Νέους Ανθρώπους, με Όραμα και Όρεξη για Έργα και Πράξεις.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Dr Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για την κοινωνική πρόνοια και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Η Dr. Δόμνα Μιχαηλίδου είναι ακαδημαϊκός οικονομολόγος που ασχολείται με την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική κρίση. Υπήρξε σύμβουλος του πρωθυπουργού, για μία σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Εργάστηκε για τον οργανισμό OECD στο Παρίσι και την Αθήνα. Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου (UCL). Υπήρξε σύμβουλος στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και διδακτορικού τίτλου στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές Κρίσεις από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

ΑΝΑΔΟΧΗ- ΥΙΟΘΕΣΙΑ

 

“Ήταν μία από τις πρώτες έγνοιες μου όταν ανέλαβα την πρόνοια και είμαι πολύ χαρούμενη που καταφέραμε μέσα σε συνθήκες κορωνοϊού και καραντίνας, να το υλοποιήσουμε νωρίτερα από όσο είχαμε προβλέψει το νέο πλαίσιο για τις αναδοχές και τις υιοθεσίες» μάς λέει η ίδια η Υφυπουργός και συνεχίζει: «Χρειάστηκε οργάνωση, σχέδιο, επιστημονική ομάδα, σύμπραξη με δομές και φορείς, ατέλειωτες ώρες δουλειάς και συγκεκριμένα βήματα για να ξεπεράσουμε εμπόδια, δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις πολλών ετών. Το αποτέλεσμα μας ανταμείβει.
Το Ενιαίο Εθνικό Μητρώο με την ψηφιοποιημένη πλατφόρμα Anynet και τους κοινωνικούς λειτουργούς, έναν για κάθε παιδί και έναν για κάθε υποψήφιο γονέα, εξασφαλίζει διαφάνεια και ταχύτητα τόσο στις υιοθεσίες όσο και στις αναδοχές. Δύο χρόνια μετά την αρχική νομοθέτηση μπορούμε πλέον να πούμε ότι ένας χρόνος αρκεί για να βρει κάθε παιδί μία οικογένεια» καταλήγει η Υφυπουργός.

Ένα χρόνο πριν στο Ζάππειο τέθηκε ως στόχο την εξασφάλιση της
κατάλληλης οικογένειας για κάθε ένα από τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές παιδικής προστασίας της χώρας. Τα λιγοστά εργαλεία που υπήρχαν, το νομοθετικό πλαίσιο και το πληροφοριακό σύστημα, ήταν ανεφάρμοστα και ημιτελή. Σήμερα, όπως λέει η Υφυπουργός, η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια είναι οι δύο όροι κλειδιά, οι οποίοι διαπνέουν τις δράσεις που ήδη ολοκληρώθηκαν. Κατ’αρχάς καταγράφηκαν όλοι οι ανήλικοι των δομών. Σήμερα, χίλιοι-επτακόσιοι-επτά (1.707) ανήλικοι διαβιούν στις
ογδόντα-δύο (82) μονάδες παιδικής προστασίας της χώρας, η έξοδος των παιδιών αυτών από τις κλειστές δομές και η οικογενειακή τους αποκατάσταση είναι η προτεραιότητά του κράτους. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει τετρακόσιες σαράντα-επτά (447) συνδέσεις, εκ των οποίων εκατόν-ογδόντα (188) για υιοθεσία και διακόσιες-πενήντα-εννέα (259) για αναδοχή.
Πλέον από την υποβολή του αιτήματος έως και την ένταξη του αιτήματος στη διαδικασία της ηλεκτρονικής διασύνδεσης δεν υπερβαίνει το ένα έτος.
Όπως εξηγεί η Υφυπουργός, το 2020 ήταν μια χρονιά εξομάλυνσης του συστήματος και εισαγωγής νέας μεθόδου άσκησης πολιτικής. Το 2021 θα είναι μια χρονιά εστιασμένη στο θεσμό της αναδοχής. Σε αντίθεση με την υιοθεσία η οποία ενέχει την πλήρη ρήξη των δεσμών του ανηλίκου με τη φυσική του οικογένεια, η αναδοχή λειτουργεί ως θεσμός φροντίδας του
ανηλίκου έως ότου οι συνθήκες καταστήσουν δυνατή την επιστροφή στη φυσική του οικογένεια. Παράλληλα, λόγω νομικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες αντανακλούν τη συνεχιζόμενη επαφή με τη φυσική οικογένεια και μετά την τοποθέτηση του ανηλίκου σε δομή παιδικής προστασίας, οι ανήλικοι που φιλοξενούνται σε αυτές προορίζονται κατά πλειονότητα για αναδοχή και όχι για υιοθεσία. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών
Υποθέσεων, σε συνεργασία με τη Unicef και στη βάση εισήγησης του νέου Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ), ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία διετούς διάρκειας προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες προς αυτή την πράξη ύψιστης ανιδιοτέλειας.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί

 

Η ολοκλήρωση των φετινών προγραμμάτων παροχής voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς συνοδεύτηκε από μία επίδοση ρεκόρ: Τα δύο προγράμματα, η Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής και το νέο  πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, προσέφεραν σχεδόν 92.000 θέσεις, φέρνοντας τον στόχο μας, ως κυβέρνηση, για «κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών» πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξή του. Ειδικά για τη φετινή χρονιά –και για πρώτη φορά- με τις προσφερόμενες θέσεις υπερκαλύψαμε τη ζήτηση κι αυτό παρά την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 9.000 ευρώ που έδωσε τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας με εισόδημα έως 45.000 ευρώ να λάβουν αυτή τη βοήθεια από το κράτος.

 

Η Ελλάδα χώρα – πιλότος στο πρόγραμμα «Child guarantee»

Η Ελλάδα χώρα – πιλότος στο  πρόγραμμα «Child guarantee» κατά της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η Ελλάδα, μαζί με έξι ακόμη κράτη μέλη, επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη UNICEF για την πιλοτική εφαρμογή δράσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Child guarantee» για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το πιλοτικό πρόγραμμα «τρέχει» το Υπουργείο Εργασίας και η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ-νομοσχέδιο Πρόνοιας

Το νομοσχέδιο για την Πρόνοια υπερψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή και προβλέπει:
1. Επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένο Εισοδήματος εντάσσοντας για πρώτη φορά σε αυτό τους αστέγους και τις γυναίκες θύματα βίας που διαβιούν σε Ξενώνες Φιλοξενίας. Άστεγοι συμπολίτες μας που διαβιούν σε ξενώνες φιλοξενίας και έως τώρα έμεναν έξω από την κάλυψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα υποστηριχθούν για πρώτη φορά από την Πολιτεία για την επανένταξή τους.
2. Με εθνικούς πόρους θα υλοποιείται πλέον το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία. Το πρόγραμμα προβλέπει την άμεση μετάβαση αστέγων σε αυτόνομη διαβίωση – με τη μίσθωση διαμερισμάτων και κατοικιών – ταυτόχρονα με τη διασφάλιση θέσης εργασίας. Το πρόγραμμα αφορά συνολικά 600 νοικοκυριά, εκ των οποίων 450 μονοπρόσωπα και 150 πολυπρόσωπα, ενώ η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στα περίπου 10.000.000€.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
α. Επιδότηση ενοικίου για διάστημα 24 μηνών, καθώς και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού.
β. Παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.
γ. Επιδότηση εργασίας, κάλυψη μη μισθολογικού κόστους, επιδότηση για δημιουργία επιχείρησης, επαγγελματική κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων και άλλα.

3. Επέκταση του ακατάσχετου των προνοιακών παροχών ακόμα και σε περιπτώσεις ύπαρξης οφειλών ή χρεών προς το Δημόσιο ή τρίτους, για τη διασφάλιση των βασικών εισοδημάτων των ευπαθών ομάδων . Συγκριμένα, πρόκειται για τη σύνταξη ανασφαλίστων υπερηλίκων, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερήλικων και το μηνιαίο χρηματικό βοήθημα (Επίδομα Ομογενών Προσφύγων) για τα οποία απουσίαζε έως σήμερα οποιαδήποτε τέτοια προστατευτική ρύθμιση.

4. Για την ασφάλεια των πιο ηλικιωμένων και ευάλωτων που φιλοξενούνται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έχουμε ήδη πάρει τα αυστηρότερα πρωτόκολλα ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, με ειδική ρύθμιση αξιοποιούμε ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους περίπου 2 εκ ευρώ.
Α) Για την αγορά προστατευτικού υγειονομικού υλικού (γάντια, μάσκες κλπ) για όλους τους εργαζόμενους όλων των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας.
Β) Επίσης καλύπτουμε το κόστος διεξαγωγής των rapid tests. Πρόκειται για συνολικά 8.000 εργαζόμενους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές κλειστής φροντίδας.

5. Η θέσπιση του επιδόματος γέννησης αποτελεί την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού και κυβερνητική πρωτοβουλία υψηλής πολιτικής νοηματοδότησης. Πρόκειται για επίδομα 2.000 ευρώ ως βοήθημα στους νέους γονείς με στόχο τη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού τον πρώτο χρόνο του παιδιού αλλά και
την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, που για εμάς αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό εθνικό ζήτημα. Στο σχέδιο νόμου δόθηκε παράταση, ώστε όσοι γονείς δεν πρόλαβαν ή δεν έκαναν σωστά την αίτησή τους – λόγω δικού τους σφάλματος ή σφάλματος των υπηρεσιών των νοσοκομείων – να μπορέσουν τώρα να λάβουν το επίδομα που δικαιούνται.
Ο φετινός προϋπολογισμός του επιδόματος γέννησης είναι 123 εκατ. και η πρόβλεψη για το 2021 φτάνει στα 160 εκατ. ευρώ. Έως σήμερα έχουν καταβληθεί περίπου 82,6 εκ. ευρώ σε περισσότερους από 52.876 δικαιούχους.

 

ΣΤΑΘΜΟΙ ΒΙΝΤΕΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΚΩΦΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΟΥΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ_RELAY SERVICE

Πριν λίγους μήνες η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου «έκοψε το νήμα» στην τοποθέτηση και λειτουργία του πρώτου σταθμού βιντεοεπικοινωνίας (Relay service) για κωφούς και βαρήκοους του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Λαϊκό». Πρόκειται για μια καινοτόμο υπηρεσία, σκοπός της οποίας είναι η παροχή δωρεάν
τηλεδιερμηνείας σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο, από πιστοποιημένους διερμηνείς για κωφούς και βαρήκοους. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνει την εγκατάσταση 20 σταθμών σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα.

Εθνικό Σχέδιο για Αναπηρία

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία  παρουσιάστηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου. «Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των συμπολιτών μας με αναπηρίες ολοκληρώνεται, μετά από σκληρή και συντονισμένη εργασία ενός και πλέον έτους» δήλωσε η Υφυπουργός. «Στον δρόμο που
ορίζουν η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και ιδίως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και με οδηγό τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, συγκεντρώσαμε όλες μας τις δυνάμεις μας για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Όλα τα Υπουργεία – τα κυβερνητικά και τα υπηρεσιακά στελέχη – δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, αλλά και η Κοινωνία των Πολιτών μέσω της Διαβούλευσης, ενωθήκαμε, ώστε να έχουμε σήμερα -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ένα ολοκληρωμένο, οριζόντιο, συνεκτικό και αναλυτικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των συμπολιτών μας με αναπηρίες.»
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου, το Υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων με βασικό άξονα την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ΑμεΑ. Συγκεκριμένα ανάμεσα στιςι πολιτικές που σχεδιάζει και θα υλοποιήσει είναι:
1. Η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού
2. Η κατάρτιση Εθνικής Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης
3. Η θεσμοθέτηση Κάρτας Αναπηρίας
4. Η δημιουργία της Εθνικής Πύλης Παροχών Αναπηρίας

 

www.stekiradio.gr-Anastasia Sarantidou