Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 3 Δεκεμβρίου.

 international_day_of_people_with_disability

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Το www.stekiradio.gr θα δώσει το παρών σαν ΜΜΕ, δίνοντας εικόνα και ήχο από το συλλαλητήριο που θα λάβει χώρα στην Αθήνα 2 Δεκεμβρίου 2016.

Τα ΑμΕΑ έχουν ΦΩΝΗ και μέσω του www.stekiradio.gr θα ακουστούν ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, μιας και είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία….

symbasi_amea

Steki Amea-Anastasia Sarantidou