Εθνική Ομάδα για Άτομα με Ακρωτηριασμό (Amputee Football Hellas)

Η Εθνική μας Ομάδα για Άτομα με Ακρωτηριασμό (Amputee Football Hellas), πρόκειται να λάβει μέρος για δεύτερη φορά σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (EURO) τον Σεπτέμβρη του 2020.

H πρώτη ομάδα ακρωτηριασμένων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα είναι γεγονός και λειτουργεί ήδη από τις αρχές του 2016! Η Amputee Football Hellas είναι η ομάδα ποδοσφαιριστών με ακρωτηριασμό και αποτελεί το εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα! Από αυτό το εθελοντικό πρόγραμμα επωφελούνται ήδη 20 αθλητές σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χαλκίδα, Βόλος, Χίος, Ρόδος, Νάουσα, Δράμα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη), συμμετέχοντας εβδομαδιαίως σε 2 προπονήσεις από εθελοντές προπονητές ποδοσφαίρου. Τη μέριμνα ανάπτυξης του αθλήματος στην Ελλάδα και τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας έχει o νεοσύστατος μη κερδοσκοπικός οργανισμός Amputee Football Hellas Association. Σε αυτό το πανέμορφο άθλημα μπορούν να συμμετέχουν ποδοσφαιριστές είτε με ακρωτηριασμό είτε εκ γενετής ανωμαλία, στο ένα κάτω άκρο χρησιμοποιώντας πατερίτσες (παίχτες γηπέδου) ή στο ένα άνω άκρο (τερματοφύλακες). Σε κάθε ομάδα αγωνίζονται 7 αθλητές, ενώ η διάρκεια του αγώνα είναι 50 λεπτά. Η ανάπτυξη του αθλήματος προωθείται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων WAFF και από την Ευρωπαϊκή (EAFF) σε άμεση συνεργασία με την UEFA. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 40 ομάδες που καλλιεργούν το άθλημά μας Παγκοσμίως, με την Ελλάδα να είναι ένα από τα καινούργια μέλη.

2017 – Η πρώτη μας διεθνής συμμετοχή πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017 στο European Amputee Football Cup 2017 στη Βαρσοβία της Πολωνίας, προσκεκλημένοι της E.A.F.F. και της Amp Futbol Polska (Πολωνική Ομοσπονδία). Αγωνιστήκαμε κόντρα στην Πολωνία, την Ιαπωνία και την Γαλλία στο πιο δυνατό φιλικό τουρνουά παγκοσμίως κατακτώντας την έκτη θέση. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στην πόλη του Ναυπλίου, είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε σε ένα τουρνουά για την υποστήριξη της ομάδας μας. Μας τίμησαν με την παρουσία τους θρύλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου και μέλη της εθνικής 2004 αλλά και σπουδαία ονόματα του ποδοσφαίρου της Αργολίδας! Σημαντικότερη στιγμή, ήταν τον Οκτώβριο του 2017 όπου συμμετείχαμε στο Euro 2017 το οποίο διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν το πρώτο επίσημο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που είχε τόσο μεγάλη συμμετοχή, 12 ομάδες στον αριθμό (με σειρά κατάταξης): Τουρκία, Αγγλία, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Βέλγιο, Ελλάδα και Ρωσία. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμαστούμε και πάλι σε κορυφαίο επίπεδο, μιας και κληρωθήκαμε στον πιο δύσκολο όμιλο με υπερδυνάμεις του αθλήματος (Ρωσία, Αγγλία, Ιρλανδία). Στο ντεμπούτο μας σε κορυφαία διοργάνωση και ούσα η πιο νεοσύστατη ομάδα, πετύχαμε το πρώτο μας διεθνές τέρμα ενάντια στη Γερμανία, ενώ κατακτήσαμε τον πρώτο μας βαθμό απέναντι στο Βέλγιο.

2018 – Η αγωνιστική χρονιά του 2018 είχε πολλές προκλήσεις για την ομάδα μας. Αρχικά τον Μάιο διοργανώσαμε ένα προπονητικό καμπ στον Βώλακα Δράμας με στόχο την προετοιμασία της ομάδας αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία σε αθλητές από την Βόρεια Ελλάδα να συμμετέχουν. Το μεγάλο γεγονός της χρονιάς πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Κηφισιά, όπου διεξήχθη το πρώτο φιλικό σε ελληνικό έδαφος με αντίπαλο την περυσινή φιναλίστ του Euro, Αγγλία, σε δύο φιλικά παιχνίδια. Στα αξιοσημείωτα γεγονότα του έτους η συμμετοχή για τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που διοργάνωσε η EAFF στη Βαρσοβία, με τον εκπρόσωπό μας κύριο Παναγιώτη Καδδά. Ακόμα, δόθηκε η ευκαιρία στον νεαρότερο αθλητή μας Καραμπέτ Τουρακιάν να λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Junior Camp Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων στη Ρώμη, με 70 ποδοσφαιριστές 5-16 ετών από 10 ευρωπαϊκές χώρες! Η συμμετοχή μας στο Amp Football Weekend του Μπρυζ, αποτέλεσε σημείο ορόσημο για την ομάδα μας. Η εθνική μας ενάντια στο Βέλγιο και την Ολλανδία/Anpfiff Hoffenheim, σημείωσε δύο νίκες, μία ισοπαλία και κατέκτησε την πρώτη θέση στο τουρνουά! Η ομάδα μας μέσα σε ένα διήμερο ‘’μεγάλωσε’’ αφού σημείωσε το πρώτο γκολ, την πρώτη νίκη και την πρώτη κατάκτηση κυπέλλου!

2019 – Την τρέχουσα αγωνιστική χρονιά, η ομάδα μας αγωνίστηκε δύο φορές με την Εθνική Βελγίου στη Ρόδο, σημειώνοντας μία νίκη (3-0) και μία ισοπαλία. Επίσης σε δυο παιχνίδια που έγιναν με την Εθνική Ισραήλ στην Δράμα και μπροστά σε 2.000 θεατές σημειώσαμε δυο ακόμα νίκες (5-1 και 3-0). Αξιοσημείωτο είναι πως είχαμε εκπρόσωπο για ακόμα μία φορά στο Junior Camp της EAFF της Γερμανίας με τον μικρό Καραμπέτ Τουρακιάν. Συμμετείχαμε στο ευρωπαϊκό συνέδριο που διεξήχθη στην Βαρσοβία, ενώ πλέον αριθμούμε τρεις εκπρόσωπούς μας σε επιτροπές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (Μαυρόπουλος-IPC, Καδδάς-Technical, Καραϊωσήφ-Referee). Ακόμα, η ομάδα μας προσπάθησε να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο μέσα από ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχολεία και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

2020 Η Εθνική μας έχει ήδη προκριθεί στο Euro 2020 στην Κρακοβία και θα αγωνιστεί ανάμεσα σε 16 χώρες της Ευρώπης! Καταβάλουμε προσπάθειες για την διεξαγωγγή διεθνών φιλικών αγώνων στην χώρα μας,. Θα συμμετέχουμε με δυο εκπροσώπους στο ετήσιο συνέδριο της E.A.F.F. στην Πολωνία όπου θα διεξαχθεί και η κλήρωση των Ομίλων του EURO 2020. H Εθνική μας βρίσκεται στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας.

Η ομάδα μας δεν τυγχάνει κρατικής επιχορήγησης και η επιβίωση της στηρίζεται καθαρά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και δυσκολεύεται ιδιαίτερα το έργο του οργανισμού μας. Πιστεύουμε ότι η ομάδα μας είναι κοινωνός της διαρκούς προσπάθειας, της θέλησης στον αθλητισμό και στη ζωή και προωθεί μηνύματα ισότητας και ένταξης των ατόμων και αθλητών με αναπηρία στη χώρα μας. Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια αυτών των αθλητών!

Για την Amputee Football Hellas με εκτίμηση,
Άρης Μαυρόπουλος
Team Manager – Amputee Football Hellas Association
Email: ampfoothellas@gmail.com, mavropoulosaris@gmail.com Tel: 6947142030
Παναγιώτης Καδδάς
Πρόεδρος – Amputee Football Hellas Association
Email: ampfoothellas@gmail.com, panagkaddas@gmail.com Tel: 6939758776
Website: afh.org.gr
Facebook: https://www.facebook.com/amputeefootballhellas
Instagram: @ampfoothellas

Άρθρα & Αφιερώματα
– Το μεγάλο παιχνίδι από τους νικητές της ζωής (Documento)
– Η εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων βάζει γκολ στα στερεότυπα (AthensVoice)
– Μια διαφορετική εθνική: Μαθήματα ζωής από τους ήρωες της καθημερινότητας
(ethnos.gr)
– Η εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων είναι ότι πιο αισιόδοξο υπάρχει στο ελληνικό
ποδόσφαιρο (vice.com)
– Η εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων έχει ήδη κατακτήσει το μουντιάλ. Στις καρδίες μας
(lifo.gr)
– Το μάθημα ζωής της εθνικής ακρωτηριασμένων (sport24.gr)
– Μικρόφωνο στους αληθινούς σταρ (amna.gr)
– Παίζοντας ποδόσφαιρο με ένα πόδι (news247.gr)
– Αυτή είναι η Eθνική Ελλάδος Aκρωτηριασμένων (βίντεο) (novasports.gr)
– Εσύ τι δικαιολογία έχεις; (βίντεο) (gazzetta.gr)
-Το ομορφότερο… γκολ του κόσμου (gazzetta.gr)
Τηλεόραση & Ραδιόφωνο
– Έλα Χαμογέλα στο OpenTV (Νοέμβριος 2018)
– Άλλη διάσταση στην ΕΡΤ1 (Ιούλιος 2018)
– Ειδήσεις στην ΕΡΤ2 (Ιούνιος 2018)
– Υγεία και Σπορ στην ΕΡΑ Σπορ 101,8 (Σεπτέμβριος 2017)
– Ειδήσεις στον ΑΝΤ1 (Σεπτέμβριος 2017)
– ONline στον ΣΚΑΪ (Σεπτέμβριος 2017)

-Ζωή.gr στον ΣΚΑΪ Radio (Φεβρουάριος 2017)
Ρεπορτάζ Αγώνων & Δράσεων
– Μεγάλη συγκίνηση στο δημοτικό στάδιο (news12.gr)
– H Amputee Football Hellas στη Ρόδο (12sports.gr)
– Γράφει ιστορία η εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων (novasports.gr)
– Έσπασε το ρόδι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων (novasports.gr)
– Πρωτιά για την εθνική ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων στο Βέλγιο (sportstories.gr)
– H εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων σε τουρνουά στο Βέλγιο (nevronas.gr)
– Πάλεψε αλλά έχασε η εθνική ομάδα ακρωτηριασμένων (novasports.gr)
– Η εθνική ακρωτηριασμένων πρόσφερε συγκίνηση και ελπίδα (sdna.gr)
– Ο πρώτος εντός έδρας διεθνής φιλικός αγώνας της εθνικής ακρωτηριασμένων
(sportstories.gr)
– Ο καλύτερος αγώνας του Παναθηναϊκού (leoforos.gr)
– Euro2017: Πρώτη ισοπαλία για την εθνική μας σε διεθνή διοργάνωση (sportstories.gr)
– Μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου στο φιλικό αγώνα παλαιμάχων με την εθνική
ακρωτηριασμένων (gazzetta.gr)
– Αναχώρησε η αποστολή για την Πολωνία (dimokratiki.gr)
– Το φιλικό τουρνουά της Εθνικής Ακρωτηριασμένων με Άστεγους και… Ολυμπιακό
(sport24.gr)
– Το φιλικό της Εθνικής Ακρωτηριασμένων με την ΑΕΚ (sport24.gr)

www.stekiradio.gr – Anastasia Sarantidou